Ахтопол - плажове 

Плаж Ахтопол 

ahtopol-beach-sea         Централния плаж на град Ахтопол се намира на около 350 м. от Вила „Жани”. Плажната ивица е с дължина 2 км. Съчетанието между иглолистна гора, море, девствена природа и мекият климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от май до октомври. Пясъка е златист и фин, морската вода в залива на плажа е спокойна и кристално прозрачна. Предлагат се всички удобства на съвремения плаж – чадъри, шезлонги, заведения за хранене, дискотеки, и всякакви други плажни разнообразия като: водни колела, джет, банан, водни ски, разходка с лодка и много ahtopol-pochivka-moreдруги.  ahtopol-plaj-liato

  

  

  

  

  

  

 

Плаж устието на река Велека 

plaj-reka-veleka rivier-beach-veleka beach-live-free sea-sinemorec-free beach-veleka-ahtopol         На 5 км. от град Ахтопол, точно преди село Синеморец се намира най-уникалния плаж от южното черноморие. Плажа на устието на река Велека се намира в широк открит залив, пясъчната му ивица е своеобразен „разделител” между морето и река Велека. В единия му край е живописното устие на реката. Дълбокото море, вълните, специфичния пясък правят плажа уникален и любимо място за тези, които искат да са насаме с природата.  

  

  

   

 

 

    

 

 

Плаж Бутамята 

beach-Butamqta-Sinemoretc       Плаж Бутамята наричан още южният плаж на село Синеморец е охраняем и е най-посещаван. Има широка пясъчна ивица заобиколена от гора. Предлагат се атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.
Ако той ви се струва оживен, на юг се редуват два плажа, запазили дивата си девствена природа.

beach-Butamqta-Sinemoretz beach-Butamiata-Sinemorec

 

 

 

 

 

 

  

   

Плаж Липите 

plaj-lipite-sinemorec         В южния край на Бутамята започва пътека, по която се стига до плаж Липите. Той е слабо посещаван, заобиколен от гъста гора. И представлява приятно място за тези, които предпочитат усамотението.  

 

 

 

  

 

 

Плаж Листи ahtopol-plaj-listi-rezovo

 

       На около километър от плаж Липите се намира плаж Листи. Плажът е малък и закътан. Достъпен е само пеша. Името на плажа произлиза от гръцката дума ληστής, която на български означава "пират, разбойник". Смята се, че в този район е било едно от множеството свърталища на пирати.  

 

Плаж Силистар 

more-lqto-silistar        На 11 км. южно от град Ахтопол, между село Синеморец и село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км. черен път лакатушещ през гората се достига до обширен паркинг от където се открива невероятната гледка към може би  най-красивия залив по нашето черноморие. Плаж Силистар е с дължина на бреговата линия около 1 км. и средна широчина 70 м. В левия му край е река Силистар. Гората докосва златистата пясъчна ивица, а морето става постепенно дълбоко. Плиткото, ahtopol-silistar-beach more-silistar-seaтопло море и нежния пясък правят плажа много популярен и посещаван. Плаж Силистар е обявен за защитена местност през 1992 година. Защитени са брегът с интересни скали, пясъчната ивица и специфичната растителност. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици, като: лешояд, скален орел, черен щъркел, кълвач, гълъб хралупар, бухал и други.  

 

 
 
 
Бабин плаж 

ahtopol-babin-beach

 

Бабиния плаж е неохраняем със едър пясъкпримесен с начупени мидени черупки и малки камъчета. Разположен е между централния плаж на Ахтопол и Ахтополското пристанище до „Гръцкото училище” в старата част на града. До него се стига за 5 минути пеша от Вила Жани Ахтопол. Бабиния плаж е със северозападно изложение подходящ е и за гмуркане. 

ahtopol-foreshore-lido

 

ahtopol-sands-schoolhouse  

 

 

 

 

 

   
© Вила Жани Ахтопол