Забележителности в гр. Ахтопол

Крепостта Агатопол 

ahtopol-krepost-istoriq-arheologiaКрепостта Агатопол е строена от траки и гърци, римляни а по-късно и от българи и византийци. Крепостта се издигала на високия скалист полуостров, а крепостната стена, описана от много пътешественици е опасвала града и го отделяла от сушата. Изградена е от едроломени камъни, споени с хоросан примесен с кирпич. ahtopol-krepost-istoria-arheologiqКаменните пояси се редуват с четвъртични тухли и са с първоначална дебелина от 1,95 - 3 метра и височина до 7-8 м., с редуване на каменни пояси и от 3 до 5 реда четвъртични тухли. На югозападната страна се е намирала главната порта с две бойни кули високи до 12-14 м. През 1971 г. крепоста Ахтопол е обявена за паметник на културата.  

ahtopol-house-kashta-roomsСтарият град

Ахтопол, както и други древни черноморски градове от VI-IV век пр. Хр. е бил прочут с красивите и богати къщи, в основата предимно каменни, с помещения за риболовен и селскостопански инвентар, бъчви за вино и солена риба, с малки прозорчета и горен паянтов етаж за живеене, изграден от кирпич и облицована отвън с дъски. Днес е останала само една къща, която ахтополци тачат като символ на града.

Църквата „Св. Възнесение Господне”

ahtopol-carkva-churchРазположена в североизточната част на полуострова, близо до морския бряг – ниска, еднокорабна с размери 17 х 7 м., изградена от ломен камък, измазана с хоросан. Вкопана в земята до 50 см., с четирискатен покрив, характерен за странджанските къщи, широка апсида, засводена отгоре и интересен иконопис с надпис „Богородица ширшая небес с младенеца”, разположен в кръгъл медальон. Предполага се, че е дело на иконописеца Йоан от Ахтопол и има дарителски надпис на гръцки език от 17 ноември 1796 г. Още информация за Ахтополската църква.

Музей "История на котвата"

ahtopol-muzei-goldЕдинственият музей у нас, който разказва историята на котвата се намира на самия морски бряг, в близост до Ахтополския залив, в който са намерени голяма част от експонатите в него. Той събира в себе си историята на черноморското крайбрежие край Ахтопол. Музеят е създаден благодарение на сдружение Черноморска Странджа, както и дарения на рибари и водолази. Музейната сбирка се състои от три части -"История на котвата", "Странджа" и "Черноморието в европейската картография“ и "Ахтопол и ахтополци през вековете“. Музеят съдържа една от най-богатите колекции на котви в света. Най-ранната е от ср. на 2-то хилядолетие пр Хр. до първата половина на 20век. На площ от 300 кв. метра са събрани и представени близо 300 предмета – различни находки от потънали военни и търговски кораби, всички видове и разновидности на котви - каменни, дървени и железни, които са употребявали античните, средновековните и съвременни мореплаватели, оловни щокове, монети, керамични съдове и др. Посещението в “Музеят на котвата” е безплатно.

Гръцкото училище

ahtopol-gracko-uchilishte-schoolПостроено в началото на ХХ век, с пари от дарения на организацията „Синове на Агатополис” от Америка, по проект на гръцки архитекти, от български майстори. С дебели 0,6 м. стени, облицовано по ъглите на стените, прозорците, портала и покривния фриз с червени тухли, докарани с гемии специално от Марсилия, то е било предназначено за шесткластно училище и за събрания. Стените на шестте класни стаи са дървени, което позволява лесно да се демонтират и преустройват в голям салон, с подиум и трибуна в дъното.

Параклис - “Св.Константин и Елена”

ahtopol-svetilishte-panairahtopol-paraklis-ikonaНамира се на 2 км. югозападно от града. Възстановен е през 1972 г. от Панайот Демирев от гр. Ахтопол. Всяка година на 03 Юни, на празника на светците, там се провежда традиционен събор. В параклиса има аязмо със светена вода.

Каменен великан край р. Велека

ahtopol-namore-svinxТочно пред исполина река Велека се влива в морето. Според легендата това чудновато скално образование бил митичен войн пазител. Той закрилял от хилядолетия местните жители от беди и нещастия. Мистиката около каменния исполин се допълва и от факта, че над него бе открита могилата на жрицата. Това увеличава броя на хипотезите за произхода и предназначението на величествената скална фигура. 

 

 

Вижте още от забележителностите на гр. Ахтопол във форума на Вила Жани Ахтопол: форум

Забележителности в Ахтопол

   
© Вила Жани Ахтопол