Добре дошли, Гост
Username: Парола: Secret Key
Вила Жани предлага отлични условия за вашата незабравима почивка в Ахтопол.
Още...
Ахтопол... и на юг
 • Страница:
 • 1

ТЕМА: Парк "Странджа"

Парк "Странджа" 12 години 4 месеца ago #19

 • ahtopol
 • ahtopol's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
 • Мнения: 34
 • Карма: 10
 • Thank you received: 1
Парк "Странджа" е единствената българска територия, включена сред петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа - Виа Понтика.
Странджа е най-гостоприемната измежду всички български планини. В нея няма главоломни релефни контрасти - пропасти и поднебесни върхове, каквито има в Пирин и Рила; няма разточителната разгънатост на Родопите, нито респектиращите физически мащаби на Стара планина. Спокойно и красиво заоблени са планинските висоти в Странджа. Спускането от тях към речните долини е плавно. Реките не са буйни.
Почти цялата планина е достъпна и не крие опасни потайности. Великата странджанска природа е образец на вечност в настоящето.
Вековните дъбове са запазената марка на странджанската гора. Цяло чудо е как тези гори са се възродили след хищническото им изсичане през турското робство - оттук за пазарите на Османската империя са пътували несметни количества дървесина.
В местността Тончов пазлак, на 3-4 км източно от с. Звездец, се намира хилядолетен дъб, Звездецкият дъб, обявен за природна забележителност през 1984 г. Дървото е високо 25 м, а обиколката на дънера му е към 6. То помни времето, когато Василий Втори Българоубиец е ослепявал Самуиловите войни.
Резерватът "Узунбуджак" е вписан през 1977 г. в регистъра на
биосферните резервати под закрилата на ЮНЕСКО
"Узун" на турски означава дълъг, а "буджак" - тихо, закътано място. Южната му граница върви по българско-турската държавна граница, която минава по речната долина на река Резвая със стръмни леви скатове, пропасти и свлачища. Карстовият характер на терена е богат на чудновати скални образувания. Билата Димана, Пелева бърчовина и Колибите са обрасли с изключително ценно съчетание между горун и източен бук. Дърветата са над 200-годишни, издигат се над 35 м, а стволовете им са повече от метър в диаметър. Под короните на големия лес расте подлес - редки видове зеленика, лавровишня, джел, филарея, бръшлян, скрипка, аспарагус, гърбач, хмел, дива лоза. В околностите на Малко Търново се намира единственото находище на кримски чай - рядък средиземноморски вид.
Резерват "Средока" е създаден през 1989 г. В долината на река Мечи дол има интересен карстов район с урвести скатове. Скалните грамади се редуват с пропадащи в гъсти лесове стръмнини в клисурата, достъпни повече за очите, отколкото за нозете. Карстовите извори на Мечи дол са с висок дебит.
В поречието се намират 12 пещери, в които гнездят орли и черни щъркели. Водопадът на Докузак е истинска туристическа атракция.
Най-младият странджански резерват, "Тисовица", е създаден през 1990 г. Той се намира в землището на село Кондолово. В Странджа особено много почитат св. Марина и на нейно име има много параклиси - в местността Какарково източно от с. Бръшлян, на юг от Кондолово, до с. Кости, край с. Сливарово.
Единствено тук, в с. Българи, са съхранени древните нестинарски игри, които се провеждат всяка година на 3 и 4 юни.
Името на р. Велека идва от Велика. Тя извира под връх Демиркапу в Република Турция и се влива в Черно море. Дълга е 147 км. В местността Ковач между двата й стръмни бряга се намира най-високият мост не само в Странджа, но и в целия Бургаски край - 53 м височина от речното дъно. Реката прибира десетки поточета от доловете Стръмница, Каменския, Въльов, Грахиловски, Кошничалски, Драгановски, Язменски, Дяволски, Влаховски, Еленица. Един от основните притоци на Велека е река Младежка. През 1992 г. бе обявена защитената територия Устието на Велека, която обхваща широкото речно корито, виещо се през землищата на Бродилово, Ахтопол и Синеморец.
През 1995 г. Странджа е обявена за природен парк. Той заема 1 % от площта на страната (1161 кв. км) и представлява най-голямата защитена територия в България, като обхваща 20 % от общата площ на цялата мрежа от защитени територии в страната. Релефът на парковата територия е хълмист, нископланински, силноразчленен със заоблени била и дълбоко врязани стръмни долове. Тук чрез множество меандри протичат двете най-чисти реки в България - Велека и Резовска. Най-високата точка на територията на парка, а и в цяла българска Странджа е връх Голямо Градище (709 м). Сред забележителностите са пещерите и изворите край река Младежка, пещера "Еленина дупка" край село Бяла вода, пещера "Махарата" край село Кости и мраморните куполни гробници в областите Мишкова нива и Пропада. Населените места са общо 21 с около 9000 души.
Тук се срещат 54 вида бозайници и 261 вида птици. Резерватите в парк "Странджа" са "Силкосия", "Узунбуджак", "Витаново", "Средока" и "Тисовица".
"Силкосия", разположен на територия от 396,5 хектара между селата Българи и Кости, обхващащ част от водосборния басейн на река Велека. Това е най-старата защитена територия в България, още от 1933 г.
"Узунбуджак" (Лопушна) заема 2581, 5 хектара. Обявен е за резерват през 1956 г. През "Узунбуджак" преминава река Резовска, река Каретарски дол и Лопушница. До 1913-а тук е имало и рисове.
"Витаново" е разположен на 754,5 хектара. Намира се на 9 километра от Малко Търново и на 5 от село Бръшлян. В миналото тук вероятно е имало мечки, ако се съди по имената на местностите: Мечи дол, Мечкобиево, Мечовите поляни, р. Голям мечи дол, р. Малък мечи дол.
"Средока" заема 607,8 хектара. Намира се на няколко километра от Малко Търново, в близост до село Стоилово. Създаден е през 1989 г. с цел запазване на характерните за Странджа горски екосистеми и защитените видове от Червената книга. На север граничи с река Айдере.
"Тисовица" с площ 749,3 хектара е до с. Българи.
Защитените територии в парк "Странджа" са 14 на брой. Най-известните от тях са: Парория, Устието на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и други.

Please Вход to join the conversation.

Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
ahtopol-hotelikvartiri.com/
bg-ahtopol.com
Last edit: от ahtopol.
 • Страница:
 • 1
Time to create page: 0.042 seconds
Създадено с Kunena форум
   
© Вила Жани Ахтопол